Thursday, September 25, 2008

Τη Μέρα Που Δεν Φοβήθηκα Τίποτα

Καλημέρα Γιώργο,

Σήμερα το πρωί έλαβα ένα mail από τον αρχισυντάκτη μου με το οποίο ενημερώνομαι πως το site θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και πως οτιδήποτε άλλο κάνω θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Μου γνωστοποιείται πως μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ανέβει όλα τα items (δηλαδή όλα τα ρολόγια και gadgets – παρεμπιπτόντως, τα ρολόγια έχουν ήδη, αδιαμαρτύρητα, ανέβει), τα directories, να έχουν γραφτεί bios αντρών και γυναικών (τα 5 bios των αντρών που μου ανατέθηκαν έχουν ήδη γραφτεί εδώ και μέρες...), ενώ τέλος θα πρέπει να συνεννοηθώ με τα ατελιέ των ... και του ... για να πάρω φωτογραφίες και κείμενα άρθρων που θα βρω στο γραφείο του αρχισυντάκτη μου. Να ξανασημειώσω πως αυτά τα tasks θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ ήδη είναι Τετάρτη πρωί (είχα επισημάνει στο παρελθόν πως καλό είναι να δουλέψουμε για το project πολύ πριν φτάσουμε στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά μου έχει γίνει κατανοητό πως δεν αποφασίζω εγώ).

Θα ήθελα από μέρους μου να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν γίνει αντιληπτά (για διάφορους λόγους το κάθε ένα από αυτά):

Α) Είμαι δημοσιογράφος (τουλάχιστον θέλω να είμαι) και δέχτηκα να ενταχθώ στην ομάδα σας για να γράφω (κυρίως) και όχι ως uploader. Αν θέλατε απλώς έναν uploader ίσως ήταν καλύτερη ιδέα να προσληφθεί ένα παιδί για πρακτική και να επικοινωνούσατε μαζί μου σήμερα για ενδεχόμενη συνεργασία. Θεωρώ πως έχω χάσει έναν χρόνο από την επαγγελματική μου ζωή (και πολλά από τη κανονική μου) απλώς ανανεώνοντας sites όπως του ... , του ... κ.ά. (ενίοτε και στη mobile μορφή τους), μορφοποιώντας το πρόγραμμα της τηλεόρασης και δελτία Τύπου για την ατζέντα του ... . Ακόμα και στο meeting της Δευτέρας άλλα πράγματα είπαμε κι άλλα αποδεικνύεται να συμβαίνουν σήμερα, πόσο μάλλον όταν το uploading για το οποίο ποτέ δεν ανέλαβα ευθύνη, πρέπει να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

B) Είμαι όσο το δυνατόν πιο τυπικός στην εργασία μου, έστω κι αν η ηθική και υλική ικανοποίηση που λαμβάνω ως ανταπόδοση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον δυσανάλογες. Ως εκ τούτου θα ήθελα να αντιμετωπίζομαι με περισσότερο σεβασμό και όχι ως τελευταίος τροχός της αμάξης (ή άλλως του τμήματος New Media), όντας κατά κάποιο τρόπο το παιδί για όλες τις δουλειές που προκύπτουν ανά τακτά διαστήματα (από λανσάρισμα ... ως υπεύθυνος ... sites – απλώς και μόνο επειδή τυχαίνει να γνωρίζω μερικούς παίκτες περισσότερο από τις/τους συναδέλφους μου).

Γ) Οι μηνιαίες μου αποδοχές ανέρχονται σε 750 Ευρώ «καθαρά». Αυτό μπορεί να είναι και δικό μου λάθος αφού θα μπορούσα να αξιώνω καλύτερες αμοιβές, μιας και εργάζομαι από το 2001 (με ένα μικρό διάλλειμα). Παρόλα αυτά, προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ γιατί πριν απ’ όλα μου αρέσει να δουλεύω σε μία μεγάλη εκδοτική εταιρεία, χαίρομαι να συνεργάζομαι με πολλούς από εσάς και θεωρώ πως οι συνθήκες εργασίας είναι ιδανικές (για τα δικά μου μέτρα). Παρόλα αυτά δεν έχω σκοπό να εργάζομαι τις υπερωρίες (ούτε καν να βγαίνω σε εξωτερικές συνεντεύξεις) που απαιτεί το προαναφερθέν deadline, όχι για κανέναν άλλο λόγο (θεωρώ πως δεν έχω δώσει δείγματα τεμπέλη – όσο κι αν η φύση της δουλειάς που μου έχει ανατεθεί θα τα δικαιολογούσε), αλλά επειδή θεωρώ προκλητικό να ζητούνται από έναν άνθρωπο που έχει κάποια χρόνια δημοσιογραφικής προϋπηρεσίας αλλά αμείβεται πενιχρά και δεν πληρώνεται επιπλέον για τις ώρες που θα μπορούσε να αφιερώσει κάπου αλλού. Επίσης, θα πρέπει να σε ενημερώσω πως εσχάτως ψάχνω δεύτερη δουλειά (και αν παρουσιαστεί η ευκαιρία μία πιο ενδιαφέρουσα -όχι απαραίτητα καλύτερη- πρώτη), οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορώ να είμαι διαθέσιμος μετά το πέρας του ωραρίου μου. Τέλος, θα ήθελα να επαναδιαπραγματευτώ, αλλά αισθάνομαι εγκλωβισμένος μιας και ούτως ή άλλως τα καθήκοντά μου θα αλλάξουν (πολύ σύντομα ελπίζω) με αποτέλεσμα να φανώ άπληστος ή αχάριστος αν ζητήσω κάτι καλύτερο. Το χειρότερο όλων είναι πως δεν μπορώ να κριθώ πάνω στη δουλειά μου αλλά μόνο σε μία διεκπεραιωτική εργασία, συνεπώς θα πρέπει να περιμένω για αρκετά μεγάλο (υποθέτω) διάστημα μέχρι να βελτιωθούν οι αποδοχές μου.

Δ) Σχετικά με το site δεν έχω κάτι περισσότερο να προσθέσω απ’ όσα είχαμε συζητήσει προ μηνών. Ακόμα δεν ξέρω αν θα ήθελα ποτέ να ζητήσω δουλειά σε ένα site που δεν συμφωνεί ακριβώς με την εικόνα που εγώ έχω στο μυαλό μου (αλλά όπως είπα, κατανοώ πως δεν είναι δική μου απόφαση), καταπιάνεται με θέματα που εγώ δεν μπορώ να καλύψω (από grooming και styling μέχρι yachting και οικονομία), γίνομαι εντολοδόχος ενός αρκετά νεαρότερού μου συναδέλφου που σίγουρα υπερτερεί πολύ σε δημόσιες σχέσεις (αν και μου φαίνεται άκρως λογική η τοποθέτησή του στη θέση αρχισυντάκτη σε τέτοιου τύπου site), μένω αμέτοχος στην ανάπτυξή του, όντας ακόμα ο uploader του, δεν έχω καν γνωρίσει έναν από τους συντάκτες με τους οποίους στο κάτω-κάτω (κι) εγώ θα μιλάω και γενικά δεν φαίνεται να υπολογίζομαι όσο θα άξιζα ή έστω ήθελα. Επειδή το να αγχώνομαι για να ανεβάζω gadgets και κοστούμια σε ένα αντρικό site που πρέπει να βγει σε δύο μέρες, πρώτα απ’ όλα με προσβάλλει σαν άνθρωπο (όχι εργαζόμενο), παρακαλώ για κάποια λύση.

Ε) Επειδή το άγχος έχει ήδη κάνει εμφανή τα σημάδια του στο πρόσωπό μου (ενδεχομένως να έχεις παρατηρήσει κι εσύ τα κενά που υπάρχουν σε αυτό), επειδή ήδη από τις αρχές του Ιουλίου (λίγο μετά την προηγούμενη συζήτησή μας) παίρνω τρεις φορές την ημέρα φάρμακα κι επειδή δεν σκοπεύω να συνεχίσω επ’ αόριστον τη θεραπεία, σου ξεκαθαρίζω πως πλέον δεν με ενδιαφέρει η θέση την οποία καλύπτω. Αν ύστερα από όλα αυτά, θεωρείς πως κάπου έχω άδικο κι αν δεν είναι εφικτό να μου εγγυηθούν ορισμένα πράγματα, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σου (θα ήθελα να συζητήσουμε για τη θέση μου στο τμήμα, αλλά φαντάζομαι πως ήδη ξέρεις τι μπορώ να κάνω).

Συγχώρησε το φορτισμένο και ίσως ειρωνικό κατά διαστήματα mail μου, αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ άλλο. Σε ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου.
Γιάννης

Thursday, September 04, 2008

Θεα (χωρίς τόνο)

Η θεα από το μπαλκόνι της είναι ολόγυμνη. Τοποθετείται στον πρώτο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. Ήττα-σοκ...